Vloeichape

Wat is anhydriet chape?

Anhydriet gietvloeren zijn onmisbaar in het hedendaagse bouwproces vanwege het grote aantal vierkante meters dat per dag aangebracht kan worden.
Ten opzichte van de traditioneel aangebrachte chape biedt een anhydriet gietvloer bovendien arbeidsvriendelijkere werk-omstandigheden.

Anhydriet wordt vervaardigd uit rogips (dit is een restproduct dat vrijkomt bij de zuivering van rookgassen uit met kolen gestookte energiecentrales). Het bindmiddel is dus een gerecycleerde grondstof, wat de ontgraving van natuurlijk gips overbodig maakt.

De vloeichape (of anhydrietchape) bestaat uit een mengeling van zand, anhydriet (raddifluid C van het duitse bedrijf Rethmann) en water. Na reactie met water vormt dit mengsel anhydriet-gips. Door de geringe benodigde hoeveelheid aanmaakwater, ontstaat er een bijzonder sterk en stabiel product. Na controle van de juiste vloeibaarheid wordt de specie via een slang op de draagvloer gegoten. Het zelfnivellerende karakter van de specie zorgt voor een gelijkmatige verdeling. Met de hulp van een drijfrei bekomt men dat de chape volledig waterpas ligt.

Vloeichape is erg snel ingebonden. Na 24 uur kan men al op de vloer lopen zonder dat er scheurvorming of slijtage plaatsvindt! Na volledige droging, men rekent 1 week per centimeter dikte, is het een ideale onderlaag voor alle gebruikelijke bekledingen zoals parket, tegels, laminaat, tapijt,….